Diş eti çekilmesi, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan hem estetik olarak görünümü bozan hem de dişlerde hassasiyete ve çürümeye neden olabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Eğer ilerlemeden gerekli önlemler alınır, ağız bakımı yapılırsa kolaylıkla tedavi edilebilir. Diş eti dişi çevreleyerek kemikle arada bağlantıyı sağlar, diş kökünü kapatır. Eğer diş eti çekilmesi olursa, kişide diş kökü görünür hale gelir ve kötü bir görünüme yol açar.
Diş eti çekilmesi nasıl anlaşılır?
Diş eti çekilmesi yavaş bir seyir izler. Bu nedenle belirtilerini anlamakta güç olur. Zaman yayılan bu belirtiler anlaşılır hale geldiğinde, çoğu zaman kişiye rahatsızlık verir.
- Diş boyu daha uzun olur. Eğer dişte kron, köprü yapılar varsa bunlarda görünebilir
- Diş çürükleri olabilir
- Diş etinin sınırında dile dokunan çentik meydana gelebilir
- Diş eti iltihabı varsa kişide ağız kokusu, kanama, şişlik gibi belirtilerde olabilir.
- Diş eti çekilmesinin sınırında hassasiyet olabilir.
Diş eti çekilmesi nedenleri
Diş eti hastalıkları: Bu etken diş eti çekilmesine neden olan en yaygın sebeplerden biridir. Bu hastalıklar diş ve diş eti üzerinde bakterilerin plak oluşumuna neden olmasıyla ortaya çıkar. Plakların temizlenmemesi halinde sertleşerek diş taşı oluşumuna neden olması kaçınılmazdır. Bu durumda dişlerin ve diş etinin arasında sıkışmış besin artıklarının oluşturduğu asit, toksin ve bakteri atıkları diş etini aşındırmakta ve diş eti çekilmesi sorununun yaşanmasına neden olmaktadır.
Ağız bakımının yanlış yapılması: Ağız bakımı için kullanılan diş fırçalarının sert olması, fırçalama sırasında sert hareketler yapılması diş eti hasarına neden olarak, diş eti çekilmesine zemin hazırlar. Dişleri düzenli fırçalamamak, ağız hijyeni açısından önemli olan diş ipi, ağız gargarası kullanmamakta diş eti çekilmesi nedeni olarak kabul edilir.
Genetik etkenler: Diş eti hastalıklarının oluşmasında genetik özelliklerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bazı kişiler genetik olarak buna daha yatkın olurlar. Ağızdaki diş yapısının bozukluğu da diş eti çekilmesine yol açabilir.
Ortodontik tedavinin hızlı yapılması: Ortodontik tedavi diş düzeninin sağlanması için uygulanır. Bu tedavinin belirli bir sürede tamamlanması gerekir. Bunun hızlandırılması halinde dişlerin yeni düzenine uyum sağlayamayan diş etlerinde çekilme sorunu yaşanabilir. Aynı zamanda doku ve kemik hasarı da oluşabilir.
Diğer etkenler: Diş eti çekilmesi nedenleri arasında diş gıcırdatma, dişlerin doğru sıralanmaması, düzensiz, kırık dişler, sigara alışkanlığı, dudak ve dile uygulanan piercing, şeker hastalığı gibi etkenlerde bulunur.
Diş eti çekilmesi tedavisi nasıl yapılır?
Ağız bakımının doğru yapılması: Ağız bakımı doğru yapılırsa, kendini yenileme özelliği olan diş etlerinin daha sağlıklı olması sağlanabilir. Bunun için diş fırçası yumuşak olanından seçilmeli, fırçalama sırasında yumuşak hareketler yapılmalı, sigara ve tütün kullanılmamalı, ağızdaki bakteriler için ağız gargarası kullanılmalı, diş ipi ihmal edilmemeli, diş gıcırdatma sorunu olanlar özel aparatlar kullanmalıdır. Ayrıca beslenmede C vitamini alımına dikkat edilmelidir. Bol sebze ve meyve tüketilmeli ve bol su içilmelidir.
Doğal tedavi yolları: Doğal yollarla bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihabı önlemek mümkündür. Aynı zamanda antioksidan ve antibakteriyel özellikleri olan doğal bitkisel ürünler uzmana danışılarak kullanılabilir. Bu doğal ürünler arasında susam yağı, okaliptüs, yeşil çay, Hindistan cevizi yağı, aloe vera, çay ağacı yağı, karanfil, sarı sakız, civan perçemi, sumak ağacı, gül sirkesi, adaçayı gibi bitkiler sayılabilir. Ancak bunları nasıl kullanacağınız hakkında bir uzmana danışmanızda yarar vardır.
Cerrahi tedavi yolları: Diş eti çekilmesi tedavisinde diğer yöntemlerle başarı sağlanmadığı takdirde, diş eti iltihabından kaynaklanan ciddi diş eti çekilmesinde cerrahi girişim gerekli hale gelebilir. Bu tedavide uygulanan cerrahi girişimlerde farklı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler ise;
- Estetik diş eti tedavisi olarak bilinen ve kişinin kendi dokusu alınarak diş etine ilave yapılan yumuşak doku grefti genellikle dikişle yapılır.
- Küretaj yönteminde diş etindeki iltihaplı alanlar kazınarak yenilenmesi sağlanır.
- Diş etinin aşağıya doğru çekildiği ameliyat yapılabilir.
- Etkili bir ağız hijyeninin sağlanması, temizliğin daha kolay yapılması için diş etleri damağa doğru biraz sıyrılabilir.
- Diş etinin biraz sıyrılarak bakterilerden temizlendiği ve bölgeye yenilenmeyi sağlayacak dokunun yerleştirildiği operasyon, diş eti çekilmesi tedavisi için yapılabilir.
Diş eti çekilmesi asla ihmal edilmemelidir. Rahatsızlık ilerledikçe tedavisi daha zor olacağı ve kişide ciddi sorunlara, diş kayıplarına kadar gidebilir.