Diş eti iltihabı, ağız sağlığı için çok önemlidir. Ağızdaki bakterilerin diş etini etkilemesi nedeniyle oluşan diş eti iltihabı gingivitis olarak tanımlanır. Bu diş eti hastalıklarının başlangıç aşamasıdır. Eğer önemsenerek tedavisine başlanmazsa, kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Diş eti iltihabı ne kadar erken tedavi edilirse, iyileşmesi daha kolay olur. Erken aşamada alınacak önlemler bile çok faydalıdır. Diş sağlığının korunması için, diş etlerinin de sağlıklı olması gerekir.
Diş eti iltihabı belirtileri
Diş eti iltihabını anlamak pek te zor olmaz. Çünkü diş eti ne kadar sağlıklı olursa, bunu renginden, görüntüsünden anlayabilirsiniz. Dişleri sıkıca kavrayan, koruyan, pembe renkte diş etinde iltihaptan söz edemezsiniz. Sağlıklı diş eti dişlerinizi fırçaladığınız zamanda kanamaz. Küçük darbelerle kanama olmaz. Diş eti iltihabının belirtileri ise, başlangıcında ve ilerleyişinde farklı semptomlarla anlaşılabilir
Başlangıç aşamasında görülen belirtiler;
- Diş etindeki şişkin ve kırmızı renkli görünüm
- Diş etindeki plak oluşumu ve beyaz lekeler
- Diş fırçalama ve diş ipi kullanımında kanama olması
Bu belirtilerin önemsenmemesi ve tedavi edilmemesi halinde diş eti iltihabı dişlere kadar sirayet edebilir. Bu aşamaya gelen iltihabın belirtileri ise;
- Ağızda istenmeyen kötü tat
- Nefesin kötü koması
- Diş kayıpları
- Yemek sırasında zorlanma
- Diş eti apselerinin olması
- Diz diziliminde, ağız kapanışında değişiklik olması
- Dişle diş eti arasında iltihap oluşması diş eti iltihabının ilerlemiş aşamasında ortaya çıkabilecek belirtilerdir.
Bunların dışında diş eti iltihabının iyice ilerlemesi ve doku kaybına neden olması sonucunda daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar ise;
- Konuşmada ve yutkunmada zorluk çekme
- kanama
- Ağızda metalik tat hissi olması
- Diş etinde ağrı olması
- Ateş yükselmesi
- Tükürük salgısının aşırı salgılanması
Diş eti iltihabı neden olur?
Diş plağı (Tartar oluşumu): Bu etken yani plak, diş eti iltihabının en fazla rastlanan nedenidir. Ağız temizliğinin tam olarak yapılmaması yüzünden bakteriler dişlerde plak oluşmasına neden olur. Diş plaklarının tartar oluşmasına yol açmasıyla diş eti savunmasız kalır ve iltihap oluşmaya başlar. Dişlerdeki kırık, çürük ve çarpıklık olması da, diş plağı ve tartar oluşumuna zemin hazırlar. Çünkü bu dişler daha zor temizlenir, bakterilere yuva haline gelir. Beslenmede karbonhidrat ve şeker tüketiminin fazla olması da, sakıncalıdır.
Hücre yenilenme sorunları: Diş eti hücrelerinin yenilenme yetenekleri vardır. Ancak bu sigara alışkanlığının olması, beslenme yetersizliğinin olması, şeker hastalığı gibi etkenler nedeniyle etkisiz hale gelebilir. Hücrelerdeki yenilenme hızı düşerse diş eti iltihabı ortaya çıkabilir.
Hormonal sorunlar: Gebelik, ergenlik, menopoz gibi dönemlerde hormon düzeninde değişimler olur. Bu iniş çıkışlar nedeniyle diş etinde hassasiyet meydana gelir. Bakterilerin bu süreçte diş etini daha kolay etkileyebildikleri için diş eti iltihabı oluşabilir.
Kanser, bağışıklık sisteminde zayıflama: Kanser türlerinden özellikle dudak, damak ve dil kanserleri ağız dokusunda bozulmaya neden olup, bakterilerin etkisini kolay hale getirebilir. Diğer kanser türlerinin de bağışıklık sistemini baskılama etkisi olabilir. Bu yüzden diş etinin savunmasız kalması ve iltihap oluşması daha kolay olur. Stres ve AIDS gibi etkenlerde bağışıklık sistemini zayıflatır ve diş eti iltihabı nedeni olabilir.
Ağızdan nefes almak: Diş eti ağızdan nefes alındığı zaman savunmasız kalır. Bu nedenle diş etinde tahrişler daha fazla olur. Diş eti iltihabının oluşmasına da uygun zemin hazırlanır.
Diş eti iltihabı çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bunlar en sık rastlanan sebepler arasındadır. Ayrıca organ nakli olanlarda, tansiyon ilacı kullananlarda, boğaz iltihabı tedavisi görenlerde de diş eti iltihabı sıkça oluşabilir.
Diş eti iltihabı tedavisi nasıl yapılır?
Diş eti iltihabının derecesine göre uygulanabilen bazı tedavi yöntemleri vardır. Başlangıç aşamasında evde uygulanabilecek doğal tedavilerde faydalı olabilir. Ancak şiddetli vakalarda mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.
Doğal tedavi yolları: Erken aşamadaki diş eti iltihabı tedavisinde evde uygulanan tedaviler başarılı sonuçlar verebilir. Bu sayede diş plağı oluşması önlenebilir ve diş eti sağlığı geri kazanılabilir. Bu konuda en faydalı olan uygulama dişlerin günde iki defa doğru şekilde fırçalanmasıdır. Fırçalama sırasında diş eti ve dilde nazikçe fırçalanmalıdır. Ardından diş ipi kullanımıyla bakım tamamlanmalıdır. Tuzlu suyla ve karbonatlı suyla yapılan gargara, florit içeren antibakteriyel özellikteki diş macunu tercihi de diş eti iltihabının geçmesinde etkili olacaktır. Beslenmede bal, zerdeçal, sarımsak tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Yoğurt yemek, adaçayı içmek, C vitamini almak, antiseptik özelliği olan çay ağacı yağını uzmanların önerisiyle kullanmakta tedavide destekleyici olur.
Tıbbi tedavi yolları: Bu tedavi seçenekleri ilerlemiş diş eti iltihabı tedavisinde tercih edilir. Diş doktoru tarafından çürük dişlerin çekilmesi, kanal ve dolgu tedavilerinin yapılması, diş düzeninin sağlanması plak oluşmasına engel olacaktır. İlerlemiş diş iltihabında diş eti küretajı, diş etinin aşağıya indirilmesi, doku yenilenmesi gibi tedavilerde uygulanır.