Diş eti şişmesi, diş eti diş sağlığı için öneli bir dokudur. Yapısal olarak ta oldukça hassastır. Ağız bakımının düzgün yapılmaması, yetersiz olması ya da herhangi bir tahriş nedeni yüzünden diş eti şişmesi sorunu yaşanabilir. Bunun tedavisi alınacak basit önlemlerle rahat yapılabilir. Ancak herhangi bir iltihap, diş eti hastalığı gibi etkenlerle oluşan diş eti şişmesinde, altta yatan rahatsızlığında tedavi edilmesi gerekir.
Diş eti şişmesi nedenleri
Çok sıcak içecekler ve diğer tahriş edici etkenler: Sıcak çay, kahve, bitki çayı gibi içecekler diş etinde tahrişe yol açarak şişmeye neden olabilir. Alkol ve sigara tüketiminin aşırı olması, sert havuç gibi yiyeceklerin sıkça tüketilmesi, diş ve diş eti arasından kalabilecek küçük besinlerin tüketilmesi, diş teli gibi aparatların yerine tam oturmaması gibi etkenler diş etinde şişmeye yol açabilir.
Hatalı diş fırçalama: Bazı kişiler güçlü bir şekilde dişlerini fırçaladıklarında daha iyi temizlendiğini düşünerek, sert hareketlerde bulunurlar. Bu diş etindeki hasarın nedeni olabilir. Diş eti şişmesi oluşabilir. Diş fırçasının sert kıllarının olması ve diş etine fazla baskı yapılması tavsiye edilmez. Diş ipi kullanmaya alışkın olmayanlarda ilk kullanımda böyle bir sorunla karşılaşabilir.
Diş eti hastalıkları, bakteri plakları: Bakteri plaklarının oluşma nedeni ağız sağlığının özensiz bir bakımla ihmal edilmesinden kaynaklanır. Plakların artması diş eti şişmesine yol açar. Diş eti iltihabı, ağız ülseri, periodondit gibi diş eti hastalıkları da diş eti şişmesiyle kendini belli eder.
Hormon dengesizliği: Hamilelik menopoz, ergenlik gibi dönemlerde daha çok kadınları etkileyen hormon dengesizliği, kan akışında artışa neden olarak diş etinde şişmeye yol açabilir. Doğum kontrol hapı kullananlarda bu sorun yaşanabilir. Çünkü bu hapların içeriğinde de hormon vardır.
Yüksek tansiyon ilaçları, diğer etkenler: Tansiyon için ilaç kullanımı diş eti dokusunda artışa neden olabilir. Bu yüzden diş eti görünümü şişmiş gibi bir intiba verebilir. Bu fazla sorun teşkil etmese de, ilaçlar hakkında doktora danışmakta fayda vardır. Ayrıca kemoterapi görmek, diş macunu gibi bakım ürünlerine karşı alerjik bir yapıda diş eti şişmesine neden olabilir.
Diş eti şişmesi tedavisi
Diş eti şişmesine neden olan etken diş eti hastalıkları gibi ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa, evde alınacak önlemlerle kolayca tedavi edilebilir. Öncelikle ağızda ılık tuzlu suyu dolaştırmak ya da limonlu suyla aynı işlemi yapmak şişliklerin inmesine yardımcı olur. Hatalı diş fırçalama nedeniyle diş eti şişmesi olursa, diş fırçası seçimine dikkat edilmeli, yumuşak kıllı olanlar seçilmeli ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Diş etine baskı uygulamadan diş ipiyle besin artıkları mutlaka temizlenmelidir. Eğer şişlik nedeniyle ağrınız olursa, sıcak bir havluyla bölgeye kompres yapabilirsiniz. Soğuk uygulama yapılırsa diş eti şişliği de inecektir.
Antioksidan ve iltihap gideren etkisiyle zerdeçal doğal bir tedavi seçeneğidir. Toz halindeki zerdeçalı suyla macun gibi hazırlayarak diş etine uygulayabilirsiniz. 4-5 dakika bekleterek hafif masaj yapın. Kan dolaşımı düzenleneceği için diş eti şişmesi de bir süre sonra düzelecektir. Ancak bunları hijyen parmaklarınızla yapmaya özen gösterin. Diş eti şişmesi ve ağrısı için karanfil yağı da iyi bir tedavi seçeneği sunar. Ancak bunu kullanırken aşırıya kaçmayın. Yağı sadece birkaç damla kullanarak ve suyla çözerek ağzınızın içinde kısa bir süre dolaştırın.
Diş eti şişmesi sorunu yaşayanlar bol su içmeyi ihmal etmesinler. Bu hem plak oluşmasına iyi gelir, hem de tükürük salgısının artmasına yardımcı olur. Bakterileri ağızdan uzaklaştırmak için iyi bir seçenektir. Şişmiş diş etine poşet çayı sıcak suyun içinde bekleterek uygulayabilirsiniz. Şişliği kısa sürede alır. Tedavi süresince asitli olan tahriş edici besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle limon, domates, alkollü içecekler, sirke tüketilmemelidir.